Saturday, August 09, 2014

Belated post- Padang-Bukit Tinggi Indonesia 7-10 May 2014

As salam semua
Lama dah tak update blog. Banyak sebenarnya boleh cerita but malas je. Oklah, tanpa lengah masa. Jom ke story tumpang tengah rajin nie.
Padang Bukit Tinggi. Bukan ..bukan kat Pahang tapi kat Indonesia. Ini semua kakak ipor punya ajakan. Aku sebenarnya tak minat pergi sana sebab pada aku macam takde apa je yang menariknya. Dah lama kakak ajak, aku ingat dari tahun lepas ke apa tapi aku tak minat. Memang murah dalam rm1000 termasuk tempat tinggal, makan dan transport selama 4 hari 3 malam. Lagipun aku baru je lepas plant shutdown seminggu, nak mintak cuti lagi dengan boss agak segan le jugak. Memandangkan kakak takde teman tido, aku ikut la..tapi kak sponsor sikit pastu bayor dulu separuh. Siap ada instalment tau..hahah..dah kakak ajak kan..hehehe..ala, banjer luggage je rm50. Balance aku bayar sendiri gak. Nak mintak permission dari bos punyalah segan. Aku wassap je boss, tanya nak cuti 7-9 May boleh dak..lambat jugak dia reply tapi nasib reply dia "ok. boleh." Terus forward kat kakak. sepantas kilat dia membooking tempat untuk aku. Kakak datang dari Kulim bersama rombongan. Aku gerak dari sini la. Abang hantar ke OU kul 4.15am. Naik bas dari sana ke LCCT.

7/5/2014 ( birthday kawan aku Hezrin nie) -flight kul 7.50am. Sampai sana 8.50am. Sampai sana alahai kecik tomey je airport. Lepas check imigration, kami pun naik la bas midi pariwisata..hehe..sempat selfie depan airport. Seni bangunan dia.
                                            


 Dari airport, rombongan Cik Kia bergerak ke arah yang sepatutnya iaitu restoran. Nama restoran tu Rumah Makan Lamun Ombak. Sorry aku takde gambar restoran nie tapi nie amik dari google image. Aku rasa mungkin restoran ini adalah restoran yang famous untuk tourist yang ke Padang sebab banyak ke bas/ mpv yang berhenti kat situ. Agaknya kautim jugak la kut dengan pengusaha-pengusaha pelancongan di sana. Win-win situation.
Aku yang dah kenyang sebat maggi yang harganya rm6 atas flight terpaksa akur dengan kekenyangan tangki 1.5 ku. Maka di rumah makan itu aku hanya menjamah agar-agar betik dan tauhu goreng. Sedap boleh tahan juga agar-agar tu sebab tak pernah jumpa kat Malaysia ( aku ler, orang lain aku tak pasti). Cuma makanan bergoreng kat sini aku kurang suka sebab aku rasa minyaknya sort of hapak. Aku ler, orang lain aku tak pasti jugak, Tapi aku tengok geng lain sebat semacam je. Lapor gamaknya.
 Tu la rupanya agar-agar betik tu. Sedap.
 Yang nie murtabak Mesir yang hanya ada kat Padang. Kat Mesir kata tourist guide tu takde. Besar sebenarnya murtabak tu. Besar buku latihan budak sekolah tapi ni dah potong kecik-kecik.

Selepas makan, kami meneruskan pula perjalanan ke hotel tapi sebelum sampai ke hotel, banyak la persinggahan kami. So persinggahan kedua kami adalah Air Terjun Lembah Anai. Air dia betul2 sejuk. Tenang je. Dan sangat cantik pemandangannya. Subhanallah, ciptaan Dia memang sangat indah. Tiada siapa yang mampu melakukan serupa apa yang dilakukanNya. Kawasan ini takde orang mandi tapi kat hilirnya ada.
 Kalau dah guna handphone, memang tak lawa la gambarnya.
 
                                           

 Selesai menikmati pemandangan di sini selama 20 minit, kami meneruskan perjalanan. Kali ni, destinasi  yang menjadi pusat persinggahan adalah pusat sulaman. Kedai kain baju la. Aku rasa macam tak best pulak sebab awal-awal lagi dah pergi tempat shopping. Boringnya. Tapi dah majoriti yang datang memang orang suka shopping..(kalau tak, takkan depa nak datang Padang ye dak) layan je la. Aku tak beli apapun kat kedai ni masa nie. Sebab ye la, dah la ada lagi 3 hari nak survive kat Indonesia nie. Kang duit habis tak pasal-pasal pulak kena pinjam ngan orang. Isk..takmola gitu kan.
Ada lagi kedai kain baju yang jadi tempat berhenti rombongan ni tapi aku tak ambil gambar sebab macam takde erti pada aku. Kedai yang nie aku snap sebab it was the first shop yang kami singgah. Lepas habis singgah-singgah, sampai masa untuk ke hotel. Oleh kerana risaukan kami kepenatan dan lama menunggu di restoran, makanan kami dibungkus seperti di bawah. Kami ingatkan yg nasi tu dicampur sekali tetapi rupanya dia asingkan setiap lauk. Nasinya masya Allah punyalah banyak. lepas bahagi dua pun banyak lagi. Mula2 pakat dengan kakak, habiskan sikit je takut malam lapor tapi sudahnya tak makan pun Sebabnya..pergi jalan-jalan kat sekitar hotel.

Dah cerita pasal hotel? Oh, belum yek. Takdelah menarik sangat nak cerita pasal hotel. Cuma nama hotel yang kami tinggal untuk semalam itu adalah hotel Nuansa Maninjau. Tempat memang kelas. Dekat dengan tasik Maninjau. Sejuk betul tempat nie. Memang tak ada aircond mahupun kipas dalam bilik tu. Penat punya pasal, lupa nak snap gambar bilik.
                                            
8/5/2014 - Hari kedua
Gambar di bawah nie pulak adalah Tasik Maninjau namanya. Salah satu tasik yang terbesar di Padang. Luasnya tasik ini dikatakan dapat dilihat dari atas flight. Fakta tentang Tasik Maninjau nie aku Google. Harap-harapnya betullah.
  1. Lake Maninjau is a caldera lake in West Sumatra, Indonesia. It is located 36 km to the west of Bukittinggi, at 0°19′S 100°12′E / 0.317°S 100.200°E.Wikipedia
  2. Surface elevation1,506' (459 m)
  3. Area38.42 sq miles (99.5 km²)
  4. Length9.942 miles (16 km)
  5. Width4.35 miles (7 km)
  6. Mean depth344' (105 m)

Kalau terlewat sikit dalam 5 minit, aku rasa aku tak dapat melihat pemandangan Tasik Maninjau dari anjung hotel. Masa ini awal pagi, baru jam 7 lebih. Awan sudah mula berarak menutupi kawasan tasik. Pemandangan dia memang sangat cantik




Satu kelainan yang aku nampak di Padang ini adalah peniaga-peniaga kecil dibenarkan meniaga di sekitar kawasan hotel. Pada aku, aktiviti ini sangat baik bagi menjana pendapatan peniaga-peniaga kecil..(kecil ke? entah2 kaya raya..huhuhu). Pada hari ini juga kami check-out dari Hotel Nuansa dan akan check-in kat hotel lain pulak di Bukit Tinggi.
Kalau tengok memang boleh rambang mata dibuatnya

Kelihatan kekandaku sedang mentawarkan harga utk barang yang hendak dibelinya
 
Kami meninggalkan hotel Nuansa lebih kurang dalam jam 9.00 pagi. Destinasi pertama untuk hari kedua adalah ke rumah HAMKA. Allahyarham HAMKA adalah seorang ahli akademik yang sangat ulung, warak dan sangat dihormati bukan sahaja di Indonesia tetapi juga di Malaysia. Perjalanan ke rumah HAMKA dari Nuansa perlu menuruni jalan yang bengkang bengkok, lagi evil dari jalan nak naik ke Cameron atau Fraser Hills. Ada 44 lekuk jalan tu dan disebabkan ada 44 lekuk tu la jalan tu dipanggil keluk 44. Apabila tiba di rumah HAMKA, kami diberikan taklimat ringkas tentang sejarah dan latar belakang beliau dan orang yang bertanggungjawab menceritakan tentang suka duka perjalanan HAMKA adalah anak saudara beliau sendiri.
Teringat nak capture yang dah no 24. Rasanya ada amik no 1 tapi tah ke mana..terdelete kut

  Love this one so very much..
 
Tasik Maninjau
 Surau yang digunakan oleh Allahyarham HAMKA untuk kegiatan beliau
                                  
Orang tua yang duduk di atas kerusi itulah anak saudara HAMKA 
 Baju konvokesyen dari UKM
 Selfie depan rumah kelahiran HAMKA
                                   Kehidupan penduduk tempatan adalah pertanian.
  

Saujana mata memandang
Dalam perjalanan ke Bukit Tinggi juga kami singgah di tempat bernama Sungai Landia yang bererti landai. Kami minum cappucino kat situ, sedap tapi manis sangat. Layan je la. Minum kopi di tempat yang dingin. Memang terbaik la.

   
 

Lepas releks kat sini dalam 1/2 jam kat situ, kami pun meneruskan perjalanan. Ke mana, tunggu sambungan next entry sebab entry ni dah berjela sangat rasanya.
 

18 comments:

aziman omar said...

Assalamualaikum…
Kami menawarkan pelbagai pakej menarik ke Padang Bukittinggi untuk anda.Semua urusan kami lakukan.Dari urusan tiket,hotel,transport,makan dan pemandu pelancong semua kami sediakan untuk anda.Untuk group yang besar di alu alukan.hadiah menarik menanti anda.
Tak perlu bersusah payah menguruskan group anda.Berikan senarai nama peserta dan tarikh perjalanan dan semua kami uruskan.Urusan di lakukan di Malaysia.Mudah dan selamat.Temujanji untuk urusan group yang besar juga boleh diatur.
Hubungi saya di talian 0126665436 atau lihat di blog saya untuk maklumat lanjut.Banyak maklumat berguna untuk panduan anda.
http://freelancetour.blogspot.com

arman pribadi said...

Assalamualaikum.
Salam dari minang kabau.yang biasa disebut dengan nama bukittinggi padang.Salam juga dari saya arman bukittinggi.bergerak di bidang pelancongan.saya nak tumpang iklan kat blog ini.kalau ada tuan dan puan yang nak rancang melawat ke bukittinggi.tapi belum ada contact untuk uruskan lawatan nya.jangan risau hati.saya boleh bantu untuk mempermudah urusan lawatan tuan dan puan ke bukittinggi.untuk info detail nya.sila hubungi saya di talian ini.
Call/sms/whatsapp.+6285374176166
E_mail.armanpribadi123@gmail.com
FB.komen ajo



Terimakasih


Wassalam

7Lines Holiday said...

assalamualaikum,,,,
salam sejahtera buat semua yang membaca blog ini
kami syarikat mempunyai legalitas di indonesia, Nak tumpang promotion sikit
bagi tuan puan yang nak melancong kat bukittinggi/ Padang,Medan dan bandung Kami 7LINES HOLIDAY tour & travel siap melayani anda kami sediakan : transport, hotel, and pakej tour
contact person : firman
Whats app : +62 82390 797959
email : firman_7linesholiday@yahoo.com / 7lines.holiday@gmail.com
blogger : 7linesholiday.blogspot.com
insyaallah tuan & puan boleh puas dengan service kami

hazlienda sanusi said...

Assalamualaikum..
Salam dari saya HAZLINDA..
Sekedar berbagi pengalaman..Bila ada tuan dan puan yang nak melawat ke bukittinggi padang.boleh lah guna perkhidmatan Arman.dia sebagai pemandu pelancongan di bukittinggi..boleh lah contact dia di talian...
Call/whatsapp...+6285374176166''
Semoga berguna....

Terimakasih..

Salam

hazlienda sanusi said...

Assalamualaikum..
Salam dari saya HAZLINDA..
Sekedar berbagi pengalaman..Bila ada tuan dan puan yang nak melawat ke bukittinggi padang.boleh lah guna perkhidmatan Arman.dia sebagai pemandu pelancongan di bukittinggi..boleh lah contact dia di talian...
Call/whatsapp...+6285374176166''
Semoga berguna....

Terimakasih..

Salam

Amsyahril Syahril said...


Assalamualaikum Tuan/Puan.

Saya mohon maaf pada Tuan/Puan untuk boleh iklan sedikit disini, semoga kebaikan hati Tuan/Puan untuk memberi izin iklan ini, menjadi amal ibadah disisi Allah SWT hendaknya amiin….

Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
Tour operator & Travel Agency

Sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

Contact person : Amsyahril
Mobile : +6285263007445 ( WhatsApp )
E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.



aziman omar said...

Salam,
Anda nak ke Padang Bukittinggi Indonesia dengan pakej bajet?? Hubungi saya di 0126665436 untuk makluman lanjut..
Semua di uruskan di Malaysia.Tanpa rasa was2!! PAk supir dan tour guide yang Superb!!!
Lihat di blog saya: http://freelancetour.blogspot.com Banyak maklumat untuk anda.

alky chaniago said...

Assalamualaikum...

mohon maaf pada tuan/puan untuk boleh iklan dikit di sini. Semoga kebaikan hati puan dan puan untuk memberi izin iklan ini,menjadi amal ibadah allah swt hendak nya amin....

Salam dari saya AlKY Padang-Bukittinggi.

Kalau tuan dan puan nak melawat bukittinggi dan padang jangan risau hati sila hubunggi di no. +6285364057063. Kami juga menyediakan segala jenis transportasi...

kami arrange secara profesional dan rasa dan dengan penuh rasa kekeluargaan juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali. seperti ke Padang-Bukittinggi.

CONTACT PERSON: ALKY
MOBILE/WHATSAPP: +6285364057063
EMAIL: alkychaniago@gmail.com/ alkychan@ymail.com

alky chaniago said...

Assalamualaikum...

mohon maaf pada tuan/puan untuk boleh iklan dikit di sini. Semoga kebaikan hati puan dan puan untuk memberi izin iklan ini,menjadi amal ibadah allah swt hendak nya amin....

Salam dari saya AlKY Padang-Bukittinggi.

Kalau tuan dan puan nak melawat bukittinggi dan padang jangan risau hati sila hubunggi di no. +6285364057063. Kami juga menyediakan segala jenis transportasi...

kami arrange secara profesional dan rasa dan dengan penuh rasa kekeluargaan juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali. seperti ke Padang-Bukittinggi.

CONTACT PERSON: ALKY
MOBILE: +6285364057063
EMAIL: alkychaniago@gmail.com/ alkychan@ymail.com

alky chaniago said...

Assalamualaikum...

mohon maaf pada tuan/puan untuk boleh iklan dikit di sini. Semoga kebaikan hati puan dan puan untuk memberi izin iklan ini,menjadi amal ibadah allah swt hendak nya amin....

Salam dari saya AlKY Padang-Bukittinggi.

Kalau tuan dan puan nak melawat bukittinggi dan padang jangan risau hati sila hubunggi di no. +6285364057063. Kami juga menyediakan segala jenis transportasi...

kami arrange secara profesional dan rasa dan dengan penuh rasa kekeluargaan juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali. seperti ke Padang-Bukittinggi.

CONTACT PERSON: ALKY
MOBILE/WHATSAAP: +6285364057063
EMAIL: alkychaniago@gmail.com/ alkychan@ymail.com

alky chaniago said...

Assalamualaikum...

mohon maaf pada tuan/puan untuk boleh iklan dikit di sini. Semoga kebaikan hati puan dan puan untuk memberi izin iklan ini,menjadi amal ibadah allah swt hendak nya amin....

Salam dari saya AlKY Padang-Bukittinggi.

Kalau tuan dan puan nak melawat bukittinggi dan padang jangan risau hati sila hubunggi di no. +6285364057063. Kami juga menyediakan segala jenis transportasi...

kami arrange secara profesional dan rasa dan dengan penuh rasa kekeluargaan juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali. seperti ke Padang-Bukittinggi.

CONTACT PERSON: ALKY
MOBILE/WHATSAAP: +6285364057063
EMAIL: alkychaniago@gmail.com/ alkychan@ymail.com

alky chaniago said...

Assalamualaikum...

mohon maaf pada tuan/puan untuk boleh iklan dikit di sini. Semoga kebaikan hati puan dan puan untuk memberi izin iklan ini,menjadi amal ibadah allah swt hendak nya amin....

Salam dari saya AlKY Padang-Bukittinggi.

Kalau tuan dan puan nak melawat bukittinggi dan padang jangan risau hati sila hubunggi di no. +6285364057063. Kami juga menyediakan segala jenis transportasi...

kami arrange secara profesional dan rasa dan dengan penuh rasa kekeluargaan juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali. seperti ke Padang-Bukittinggi.

CONTACT PERSON: ALKY
MOBILE: +6285364057063
EMAIL: alkychaniago@gmail.com/ alkychan@ymail.com

alky chaniago said...

Assalamualaikum...

mohon maaf pada tuan/puan untuk boleh iklan dikit di sini. Semoga kebaikan hati puan dan puan untuk memberi izin iklan ini,menjadi amal ibadah allah swt hendak nya amin....

Salam dari saya AlKY Padang-Bukittinggi.

Kalau tuan dan puan nak melawat bukittinggi dan padang jangan risau hati sila hubunggi di no. +6285364057063. Kami juga menyediakan segala jenis transportasi...

kami arrange secara profesional dan rasa dan dengan penuh rasa kekeluargaan juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali. seperti ke Padang-Bukittinggi.

CONTACT PERSON: ALKY
MOBILE/WHATSAPP: +6285364057063
EMAIL: alkychaniago@gmail.com/ alkychan@ymail.com

Sopir pelancongan said...

Assalamualaikum.

Salam dari BUKITTINGGI PADANG.
Salam juga buat admin.Mohon untuk ijin promotion kat sini.Saya sopir pelancongan kat bukittinggi padang.Saya nak menyapa tuan dan puan.pak cik dan mak cik.Abang dan akak.dan korang semua yang nak berencana untuk mengadakan lawatan ke bukittinggi padang.Saya ada penawaran menarik untuk percutian anda.Untuk info detail nya silahkan contact saya di talian.

Komen ajo
Call/sms/whatsapp'
+6281363990477

Email.sopirpelancongan@gmail.com


Terimakasih admin

Wassalam

Sopir pelancongan said...

Assalamualaikum.

Salam dari BUKITTINGGI PADANG.
Salam juga buat admin.Mohon untuk ijin promotion kat sini.Saya sopir pelancongan kat bukittinggi padang.Saya nak menyapa tuan dan puan.pak cik dan mak cik.Abang dan akak.dan korang semua yang nak berencana untuk mengadakan lawatan ke bukittinggi padang.Saya ada penawaran menarik untuk percutian anda.Untuk info detail nya silahkan contact saya di talian.

Komen ajo
Call/sms/whatsapp'
+6281363990477

Email.sopirpelancongan@gmail.com


Terimakasih admin

Wassalam

Menara Holiday said...

Salam pada Admin

Mohon maaf saya iklan sikit di blog ini. Kami dari PT. MENARA HOLIDAY menawarkan pakej Percutian Bukittinggi – Padang. Banyak tempat-tempat indah yang dapat kita lawati. Sekiranya tuan dan puan ada rancangan untuk datang kesini, sila coba perkhidmatan dari kami, karna dalam perjalanan tuan dan puan kami siapkan juga insurance untuk memberi kenyamanan dalam perjalanan tuan dan puan. Untuk info tempat-tempat lawatan dan haraga pakej sila contack kami
Whatsapp : +6285658236999
Email : menaraholiday88@gmail.com
Facebook : https://www.facebook.com/menara.holiday.9 ( Menara Holiday )

Insya allah kami akan memberikan pelayanan yang memuaskan dengan harga yang berbaloi.
Jom datang Bukittinggi – Padang

Trims
Wassalam

PT. Menara Holiday

Yola Agusti said...

Salam sejahtera..

Perkenakan saya Yola Tour Operator di PT PESONA JEJAK WISATA T&T BUKITTINGGI.
saya ingin menawarkan Pakej pakej Percutian Padang – Bukittinggi dan tempat tempat menarik lainnya di Sumatara Barat atau Indonesia dengan harga yang murah dan menarik.untuk informasi Silahkan hubungi kami di

Whatsapp + 62 823 8847 1349 ( Yola ) + 62 818 0680 3803 ( Subari )
E-mail : Bari.jejakbali@yahoo.com
Telp : 0752 33543
website : http://baripesona.blogspot.co.id/

Insyaallah kami akan memberikan pelayanan yang terbaik dan memuaskan.

terima kasih


wasallam

Yola Agusti said...
This comment has been removed by the author.